Veganska kozmetika – Vegan znak na naravni kozmetiki

vegan-society-veganski-certifikat-za-kozmetiko-skin-blossom
LeapingBunny
LeapingBunny – Znak, da kozmetika ni testirana na živalih.

Veganska kozmetika – Kaj pomeni “Vegan” znak (rožica) na naravni kozmetiki

V svetu ljubiteljev živali in s tem kozmetike, ki ni testirana na živalih, nas večina pozna le splošno znani znak Skakajoči zajček (ang. Leaping Bunny), ki na kozmetičnih izdelkih in na gospodinjskih  čistilih dokazuje, da izdelek in njegove sestavine niso testirani na živalih (ang. Cruelty free). Ta znak izhaja iz ZDA.

Vegan znak
Vegan znak – rožica prikazuje, da izdelek ni terstiran na živalih in tudi ne vsebuje ž. sestavin.

Le malokdo od nas pa pozna mednarodni veganski znak v obliki rožice, ki ga izdaja veganska združba imenovana »Vegan Society«. Vegan Society je skupnost, ki skrbi za širjenje veganske kulture, ima pa tudi svoj certifikat oz. logotip, ki ga izda podjetju za izdelke, kateri morajo izpolnjevati standarde veganske skupnosti. Ti standardi gredo nekaj korakov naprej, kot so to storili pri »Leaping Bunny«. Veganski standardi namreč poleg prepovedi testiranja izdelka in njegovih sestavin na živalih, ne dovoljujejo uporabe sestavin živalskega izvora. Veganska Skupnost je evropska skupnost, ustanovljena leta 1944 v Veliki Britaniji in je ustvarila besedo »vegansko«.

Standardi, ki jih morajo izdelki izpolnjevati, da se lahko registrirajo pri Veganski skupnosti (le izbrani, ki vključujejo živali):

Živali

Veganska skupnost razume besedo »žival«, kot celotno kraljestvo Živali, kamor spadajo tako vretenčarji kot tudi večcelični nevretenčarji. Besedo se lahko uporablja kot samostalnik ali kot pridevnik in se nanaša na vrsto ali na posamezno žival, odvisno od konteksta.

Živalske sestavine

proizvodnja in/ ali razvoj produkta in kjer je to primerno, njegove sestavine, ne sme vključevati, ne zdaj in ne v preteklosti, katerikoli živalski proizvod ali stranski proizvod ali derivat.
Testiranje na živalih – razvoj in/ali proizvodnja produkta ter po potrebi njegove sestavine ne sme vključevati, ne sedaj in ne v preteklosti, testiranj na kakršnikoli vrsti živali, s pobudo proizvajalca ali v njegovem imenu ali s strani (pogodbeni partnerji) nad katero ima proizvajalec učinkovit nadzor.

GSO

(gensko spremenjeni organizmi) – Razvoj in/ali proizvodnja GSO ne sme vključevati živalskih genov ali snovi živalskega izvora. Izdelki predloženi za registracijo, ki vsebujejo ali bi lahko vsebovali katerekoli GSO morajo biti označeni kot taki.

Še nekaj znakov, ki jih najdemo na naravnih ali konvencionalnih kozmetičnih izdelkih, kateri dokazujejo, da kozmetika ni testirana na živalih:

cruelty-free-certifikati

Veljavni certifikat organske kozmetike Skin Blossom lahko preverite tukaj:

vegan-certifikat-skin-blossomwww.vegansocietySkin Blossom izdelki nosijo Vegan (veganski) certifikat – vsi izdelki, brez izjeme. Z veganskim znakom potrjujemo, da Skin Blossom ne testira svojih izdelkov ali sestavin na živalih in pa, da ne vsebuje živalskih sestavin. Veljavnost veganskega certifikata lahko preverite na spletni strani Vegan Society ali pa si ogledate izdani certifikat.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja