Ko se pustovanje konča: kako odstraniti make-up

odstranjevanje-maske

Ko se pustovanje konča: kako odstraniti make-up, barvo za obraz, umetno kri & lepilo za telo s kože ter oblačil

Postati nekdo drug za pusta je zelo zabavno, vendar da bi to dosegli, običajno potrebujete ogromno pripomočkov.  Za zahtevno masko boste morda morali nanesti debele plasti vseh vrst ličil, barv in lepil, nanašanje le-teh pa je zgolj polovica dela. Resnična zabava se začne, ko je pustovanja konec in morate vse to odstraniti.

Vsak izdelek ima drugačne sestavine, zato se med seboj razlikujejo v tem, kako jih boste odstranili. Nekatere lahko preprosto sperete z obraza, drugi pa lahko zahtevajo uporabo izdelka, učinkovitejšega od vode. Preden pa karkoli poizkušate…

Najprej preberite etiketo

Prvi korak je, da preberete etiketo na izdelku in preverite, če so na njej navodila za njegovo odstranjevanje. Če na embalaži piše, s čim si pri tem pomagajte, bo to najverjetneje najboljši možni način. Pri nekaterih izdelkih pa ni navedenih nobenih nasvetov glede odstranjevanja točno določene vrste sredstev z vaše kože.

Naj vam bo čiščenje še tako odveč – da pred spanjem ne bi odstranili svojega pustnega make-upa enostavno ne pride v poštev. Veliko kozmetičnih sredstev lahko povzroči izbruhe ali alergične reakcije, če ostanejo predolgo na koži, zato se poleg »mačka« nedvomno ne želite prebuditi tudi z uničenim vzglavnikom. Predstavljamo vam nekaj splošnih smernic, kako ravnati po koncu zabave.

Odstranjevanje make-upa & barv za obraz

Kot običajen make-up je tudi pustni make-up bodisi zelo lahko bodisi skoraj nemogoče  odstraniti, odvisno od njegovih sestavin. Barve na vodni osnovi je veliko lažje odstraniti kot barve na osnovi olja ali maščobe.

Ne glede na to, kakšno vrsto make-upa uporabljate, bodite previdni pri njegovem odstranjevanju, da ne zamažete oblačil, preproge ali česar koli drugega. Če uporabljate krpo za umivanje, naj ta ne bo povsem nova, v primeru, da se make-up ne bo izpral.

Uporabite milo & vodo

Nekatera kozmetična sredstva so narejena tako, da jih lahko odstranimo že samo z milom in vodo. Preden poskusite z uporabo posebnih odstranjevalcev ali drugih izdelkov, si umijte obraz kot običajno in morda bo to zadostovalo. Če ne deluje in vam je na obrazu še vedno ostalo nekaj pik ali črt, za te bolj vztrajne dele uporabite kakšno drugo sredstvo.

Uporabite mrzlo kremo ali odstranjevalec ličil

Ravno za to so narejeni, kajne? Če imate tubo mrzle kreme ali odstranjevalec ličil (ali robčke), kar uporabljate za vaš običajni make-up, bo to zadostovalo tudi za večino vrst pustnih ličil.

Uporabite kokosovo, jojobino ali otroško olje

Olje se oprime olja, zato je to eden od najpreprostejših in najbolj naravnih načinov za odstranjevanje barve za obraz. Večina doma narejenih odstranjevalcev ličil ima oljno osnovo. Uporabite lahko katerega koli, ki ga imate pri roki (celo otroško olje), najboljša za vašo kožo pa sta kokosovo in jojobino olje.

Če je vaša koža običajno precej mastna, poskrbite za to, da po končanem odstranjevanju sperete vse ostanke, da se ne zbudite s še bolj mastnim obrazom.

Uporabite otroške robčke

Če nimate robčkov za odstranjevanje ličil, uporabite otroške robčke, ki so ravno tako učinkoviti. Zlasti so uporabni za tiste z občutljivo kožo.

Uporabite kanček losjona

Malo losjona na bombažni vati odlično deluje pri odstranjevanju ličil, pri tem pa ne izsuši vaše kože. Kakršen koli losjon bo v redu, najbolje pa je uporabiti takšnega, ki ni masten, da vam ne zamaši por. Namesto tega lahko uporabite tudi vazelin, toda poskrbite za to, da si nato temeljito sperete obraz, da se znebite vseh tistih neprijetnih ostankov na koži.

Odstranjevanja lepila za telo

Večina lepil se s kože lahko odstrani z uporabo olja. Če ste uporabili zelo majhno količino,  ga lahko pogosto enostavno odluščite stran. V nasprotnem primeru pa uporabite bombažno blazinico za nanos otroškega olja ali alkohola. Morda ga boste morali minuto ali dve držati na koži, da bo »vpil« lepilo, preden se bo le-to dovolj razgradilo, da ga boste obrisali stran.

Odstranjevanje tekočega lateksa

Če verjamete ali ne, tekoči lateks je zasnovan tako, da ga lahko odstranite samo z milom in vodo. Če vam zaide v lase, enostavno skočite pod prho in ga s šamponom izperite. Če imate srečo, pa ga boste lahko preprosto odluščili stran.

Odstranjevanje madežev s kože & oblačil

Določene vrste make-upa pustijo nekaj barve na vaši koži, tudi ko ga odstranite. Nekateri za odstranjevanje pigmenta priporočajo pripravo paste s sodo bikarbono in vodo. Čeprav je to ponavadi precej učinkovito, pa vam lahko soda bikarbona izjemno izsuši kožo.

Če morate odstraniti madeže iz večje površine kože, je zobna pasta bolj blaga različica, ki vaše kože ne bo razdražila. Preprosto jo nanesite na madež in nežno podrgnite, dokler ne odstopi, potem pa sperite s hladno vodo. Pena za britje je ravno tako idealna za odstranjevanje madežev iz kože, zlasti na večjih površinah ali pri občutljivi koži.

Na manjših predelih (ne na obrazu) lahko uporabite bombažno vato za nanos vodikovega peroksida, tea tree olja ali odstranjevalca laka za nohte.

Če zamažete kostum ali druga oblačila, je dobra ideja, da jih pred pranjem namočite v topli vodi za nekaj ur, da zmehčate madež, zlasti pri gostejših izdelkih, kot je npr. umetna kri. Izdelki nekaterih znamk se bodo sprali z običajnim detergentom za pranje prerila, pri drugih pa boste morda morali uporabiti odstranjevalec madežev. Pri madežih na osnovi olja pred pranjem po njih posipajte nekaj otroškega pudra, saj bo le-to vpilo olje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja