Certifikati naravne kozmetike

certifikati naravne kozmetike

Certifikati naravne kozmetike

Kaj pomenijo posamezni znaki oz. logotipi, ki označujejo naravno in/ali ekološko kozmetiko?

Ekološki kozmetični standardi

Kozmetični standard za certificiranje naravne oz. ekološke kozmetike je niz uredb, ki določa katere sestavine lahko proizvajalec doda v produkt, določa merila proizvodnih procesov in pakiranja. V preteklosti so bili kozmetični standardi in certificirni organi ustanovljeni kot združenja proizvajalcev ali kot neodvisne organizacije. Danes pa, ko proizvodi potujejo daleč stran od meje države določenega proizvajalca, obstaja cela vrsta različnih standardov, ki pogosto stranko zelo zmedejo. Med naravne kozmetične standarde v Evropi spadajo:

 • ECOCERT (Francija),
 • BDIH (Nemčija),
 • Soil Association (Anglija),
 • ICEA (Italija),
 • Cosmebio (Francija),
 • NaTrue (Nemčija / Belgija).

Na splošno, če ima izdelek je enega izmed ekoloških certifikatov za nego telesa, velja ta izdelek za ekološkega. Izdelki, ki trdijo, da so ekološki/organski/BIO, ne da bi imel enega od teh certifikatov, tehnično ni ekološki proizvod, razen če je vsaka sestavina v izdelku iz certificiranih ekoloških živil /sestavin (kar jo naredi ekološko pod privzeto).

 

Opisi posameznih ekoloških standardov za kozmetiko

SOIL ASSOCIATION

thumb sa organic black RGB 300dpi

 • Ekološki certifikat Soil Association dobi le naravna kozmetika, ki ima najmanj 70% ekoloških (bioloških) sestavin (Ostale sestavine ne rabijo biti ekološko certificirane, vendar ne smejo biti gensko spremenjene in pa morajo biti na listi dovoljenih sestavin ter odstotek ekoloških sestavin mora biti vidno označen na produktu, razen če je ta odstotek večji od 95%!)
 • Ekološko necertificirane sestavine (maksimalno jih je lahko le 30%) se lahko uporabi le, če ne obstaja ekvivalent v ekološki različici (Če le ta obstaja, ga mora proizvajalec uporabiti!)
 • Vse sestavine morajo biti brez GSO. Sestavine, ki niso ekološke, morajo imeti dokazila, da nimajo GSO (so BREZ gensko spremenjenih organizmov).
 • Vse formule sestave in označevanje produktov mora Soil Association predhodno potrditi (torej tudi vsako spremembo sestave ali embalaže naravne kozmetike).
 • Soil Association bio certifikat ne dovoljuje vode kot ekološko sestavino, saj na ta način pri drugih certifikatih proizvajalci umetno povišujejo delež ekološko certificiranih sestavin.
 • Vsa predelava sestavin mora biti ekološka – naravi prijazna. Tudi embalaža ne sme vsebovati človeku škodljivih sestavin. Soil Association opravlja letne preglede oz. kontrolo.  To vključuje revizijo uporabljenih ekoloških (bioloških) sestavin in prikaz okolju prijaznih proizvodnih metod.
 • Ne dovoljuje testiranj na živalih.

ECOCERT

Minimalno 95% vseh sestavin naj bi bilo naravnega izvora

thumb ecocert organic cosmeticZa NARAVNI in EKOLOŠKI znak:

Minimalno 95% od vseh rastlinskih sestavin v formuli in min. 10% vseh sestavin v teži mora biti iz ekološke pridelave.

 

thumb ecocert natural-cosmeticZa NARAVNI znak:

Minimalno 50% od vseh rastlinskih sestavin v formuli in min. 5% vseh sestavin v teži mora biti iz ekološke pridelave.

 

BDIH

thumb bdih-znakČeprav se ta standard imenuj ekološki pa BDIH zahteva od proizvajalcev uporabo ekoloških sestavin le kjer je to “možno”. “Kjer je možno” definirajo kot dosegljivo v zadostnih količinah in zadostni kvaliteti ter definirajo katere rastline že privzeto spadajo mednje. Zato je možno celo, da ima produkt tudi 0% ekoloških sestavin in še vedno nosi BDIH certifikat.

BDIH ima tudi spisek dovoljenih sestavin, ki jih lahko uporabi proizvajalec v svojem produktu. BDIH je bil predhodnik n. kozmetike, saj je bil prvi, ki je uvedel ekološko certificiranje za kozmetiko.

ICEA

thumb logo-aiabAIAB je združenje kmetov, ekologov in ekoloških društev. Ti so leta 1982 ustanovili inštitut ICEA (Instituto per la certificazione etica e ambiente), ki je akreditirani organ za dodeljevanje certifikatov. Leta 1999 ga je za certificiranje akreditirala tudi IFOAM.

thumb LOGO ICEA ITxWEBAIAB/ICEA certificirajo kozmetiko s čim manjšim vplivom na okolje, ki vsebuje rastlinske sestavine naravnega ali ekološkega kmetijstva. Prednost dajejo italijanskim ekološkim surovinam. Prepovedujejo uporabo sestavin, ki so lahko dermatološko toksične, sintetično izdelane ali niso v skladu z pravili ekologije. Uporaba živalskih sestavin, kot so kolagen ali placenta, niso dovoljene. Prav tako ni dovoljena uporaba sintetičnih barvil, silikona, in drugih snovi objavljeni na t.i. negativni listi. Sestavine ne smejo biti gensko spremenjene in ne smejo biti obsevane.

Količina sestavin v izdelku, ki so iz ekološke kmetijske pridelave s certifikatom, ni predpisana. Standard zgolj priporoča njihovo uporabo, kjer in kadar je to mogoče.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja